Czym właściwie jest emalia?

Emalia to warstwa szklana, która stapia się z metalem w temperaturze około 850°C. Ten rodzaj produkcji i przygotowania produktu daje naczyniom emaliowanym wiele niesamowitych właściwości. 

Zalety naczyń emaliowanych:

  • Kompatybilne z każdym rodzajem kuchenki, również z kuchenką indukcyjną
  • Dostosowane do mycia w zmywarce ze względu na gładką powierzchnię
  • Szklana, gładka powierzchnia ogranicza rozwój bakterii i chroni przed wprowadzaniem do żywności potencjalnie niebezpiecznych związków i alergenów
  • Bezpieczne dla dzieci i osób z ryzykem alergii
  • Gwarantuje w 100% gotowanie bezpieczne dla zdrowia
  • Dobrze rozprowadzają ciepło, dlatego wyróżniają się energooszczędnością
  • Posiadają twardą, odporną na zarysowania powierzchnie, nie posiadającą porów
  • Przy właściwym użytkowaniu mogą służyć przez lata
  • Nadają się do recyclingu w taki sam sposób jak zwykły złom

Charakterystyka naczyń emaliowanych

Na każdym etapie produkcji naczynia emaliowane przechodzą przez ręce kilkudziesięciu osób. Z uwagi na obecność pracy ręcznej mogą występować niewielkie różnice estetyczne w ostatecznym produkcie. Poniżej zamieściliśmy kilka przykładów:

Różnica kolorystyczna

W zależności od rodzaju produktu emalia nanoszona jest poprzez zanurzanie lub glazurowanie. Emalię nakłada się od dwóch do trzech razy. Pierwsza warstwa w kolorze czarnym to podkład, natomiast każda kolejna warstwa w wybranym kolorze to warstwa kryjąca. Emalia to naturalny materiał, który reaguje na zmiany temperatury i wilgotności. Minimalne różnice i niespójności kolorystyczne to cechy naczyń produkowanych ręcznie.

Widoczny szew w uchwytach emaliowanych

W zależności od modelu garnki pokrywane są od dwóch do trzech warstw emalii: emalii gruntowej i kolorowej emalii kryjącej. Tak zwany "szew", który znajduje się po wewnętrznej stronie uchwytów emaliowanych, to widoczna warstwa emalii bazowej w miejscu spawania uchwytów. 

Ślady po hakach

W trakcie suszenia niektóre produkty wiszą na hakach lub są umieszczane na wózkach wiszących i w ten sposób trafiają do pieca tunelowego. W miejscu, w których naczynie wisi na haku lub leży na wózku powstaje obszar, w którym emalia nie jest w stanie przylegać do naczynia. W zależności od kształtu i wielkości naczynia punkty po hakach mogą znajdować się w różnym miejscu. Dbamy o to, aby te obszary znajdowały się w mało widocznych miejscach. 

Surowa krawędź

Wybrane serie produktów, m.in. kolekcja SFINX lub Standard posiadają surowe wykończenie krawędzi garnka. Surowa krawędź to profil frezu pozostały po docięciu krawędzi naczynia. W celu odpowiedniej konserwacji zalecamy smarowanie krawędzi olejem spożywczym.

Nierówności szkliwa

Drobne nierówności powierzchni szkliwa, tzw, żyłki powstają w procesie emaliowania, gdzie emalia nierównomiernie rozprowadza sie po powierzchni wyrobu. Jest to charakterystyczne dla emaliowania maszynowego.

Jak powstają garnki?

Produkcja garnków to nie jest tajemnica. To wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie od ponad 100 lat.

Zobacz produkty z filmu

Product added to wishlist